A zalai irodalom egyik legfontosabb női alkotója

2024.05.07. 15:22

Csendes koszorúzás Pécsi Gabriella emléktáblájánál születése 80. évfordulóján

Szemes Péter irodalomtörténész és a házban lakók, szomszédok csendes koszorúzása emlékeztetett arra május 7-én délelőtt, hogy a zalaegerszegi Landorhegyi utca18/b számú házban lakott és alkotott Pécsi Gabriella költő (1944-2006), aki ezen a napon lett volna 80 éves. Az épületre 2014-ben helyezték el Farkas Ferenc Munkácsy-díjas szobrászművész emléktábláját, amelyre azután az önkormányzat és a zalaegerszegi művészeti-kulturális élet képviselői éveken át elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Arany Horváth Zsuzsa

Pécsi Gabriella emléktábláját 2014-ben a városvezetés és a művészeti-kulturális élet képviselői avatták fel

Forrás: ZH-Archívum

Pécsi Gabriella a zalai irodalom egyik legfontosabb női alkotója, mondta lapunknak Szemes Péter a keddi szűk körű megemlékezés után. A költőnő Pákolitz István költő-szerkesztő lányaként indult, s a szegedi egyetemi évek alatt választotta kedves városa neve után a Pécsi Gabriella alkotói nevet. Első verseskötete 1973-ban a Kozmosz Könyvek sorozatban Kormos István szerkesztésében jelent meg Ki népei vagytok? címmel, az őt bemutató első irodalmi estet a 2023-ban elhunyt Pomogáts Béla irodalomtörténész akadémikus vezette.

Pécsi Gabriella  (1944-2006) 
Forrás: ZH-Archívum

A költőnő alapító tagja volt 1982-ben a Zalaegerszegi Írókörnek, azokban az években a megyei levéltár könyvtárosaként dolgozott. 

Pécsi Gabriella, akinek egyik női alaptémája a gyermektelenség tragédiája volt,  Vadalmasortűz című második kötetével 1983-ban jelentkezett, ezt a Fogadjatok örökbe című követte. Két gyerekkönyv, a Madaras mese és a Göcseji legenda fűződik a nevéhez. A Pannon Tükör folyóirat akkori szerkesztősége gondozásában - már halála után -  2007-ben jelent meg a kéziratban maradt gyűjtemény feldolgozása Kvantumos nyelvtöredékek és a Tollászkodom fellegen címmel. A Virágozzátok fel a hársakat című posztumusz kötetét Szemes Péter szerkesztésében a Pannon Kulturális Egyesület adta ki 2020-ban, a szerkesztő-irodalomtörténész a Zalai Múzeum 22. évkönyvben 2015-ben írt tanulmányt Pécsi Gabrielláról, amelyet hamarosan monográfiává bővít.

PÉCSI GABRIELLA:

Paul Cézanne két bohóca

barátaim 
madzagból mostanában 
bubát kötök 
ha már babát nem költhetek 
a bohóctársamat 
pedig míg élhetek 
nem engedem gúnyolni senkinek 
Paul Cézanne két bohóca 
vagyis MI a tanúm 
hogy a kezét sosem engedtem el 
barátaim ha földobnám a talpam 
mondassatok illő mesét neki

(1976)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!