Csámborgó

2023.04.26. 16:00

Zsugorodó élőhelyünk, a Föld – Barna Béla túravezető tartott előadást a Mindszenty-iskolában

A Fenntarthatósági témahéthez kapcsolódva tartott előadást szerdán a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium tanulóinak Barna Béla túravezető, turisztikai újságíró, utazási tanácsadó.

Mozsár Eszter

Barna Béla és Barna Máté az előadás előtt a gimnazistákkal

Fotó: Fotó: Pezzetta Umberto

A több mint 100 országot megjárt szakember évente mintegy 150-200 napig van távol, úti beszámolóit Csámborgó nevű közösségi oldalán és turisztikai szaklapokban olvashatjuk.

A turisztikai bloggert gyermekkori barátja, Barna Máté, az iskola történelem-földrajz szakos pedagógusa hívta az intézménybe. A névrokonok mindketten Heves vármegyéből származnak, s közös még bennük, hogy mindketten a földrajz szakot választották egyetemi tanulmányaik során. Barna Béla először jár Zalaegerszegen. Kedden az Apáczai Művelődési Központban a Világjáró plusz programjaként Kirgizisztán szépségeit, kultúráját, nomád örökségét mutatta be a hallgatóságnak. Ahogy fogalmaz, neki a csámborgás azt jelenti, hogy: "Bejárom a világ eldugott, kellemes kis túrahelyeit, egyedül és csoportokkal, közben meg írok és fotózok.” 

Fotó: Pezzetta Umberto

Csütörtökön a Kölcsey-gimnázium tanulóinak beszél arról, hogy az utóbbi évtizedekben, évszázadban miként zsugorodtak egyre jobban a Föld élőhelyei. A Nemzeti Parkok szépségének ellenpontjaként letarolt, túlhasznált és szemetes tájakat, veszélyeztetett fajokat, azok élőhelyeinek eltűnését látja útjai során a szakember. 
 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!