Zaol podcast

2024.05.12. 07:00

Trombitáról váltott tamburára

Tíz tehetséges fiatal, köztük a horvát gyökerekkel rendelkező, nagykanizsai Horváth Bálint vehette át a Junior Prima Díjat népművészet és közművelődés kategóriában. Az elismeréseket Árendás Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, a zsűri elnöke, valamint Gattyán György üzletember képviseletében a kitüntetést finanszírozó Docler cégcsoport kommunikációs vezetője, Nemes Tamás adta át.

Benedek Bálint

Képünkön: Horváth Bálint népzenész

Fotó: Benedek Bálint

Immár tizenharmadik alkalommal támogatták a sikeres, fiatal koruk ellenére is példamutató szakmai munkássággal és tapasztalattal rendelkező ifjú népművelőket. A szakmai szervezetek jelöléseiből öttagú zsűri választotta ki a harminc év alatti díjazottakat, akik saját területükön a legeredményesebbnek bizonyultak. Fontos szempont volt, hogy az alkotó tevékenységen kívül melyik jelölt fordít nagy hangsúlyt arra, hogy saját területén a fiatalokat is képezze, tudását átadva hozzájáruljon az adott hagyomány, mesterség fennmaradásához. A kiemelkedő tehetségek egy díszes emlékplakettet kaptak, valamint 2 millió forintos pénzjutalomban részesültek.

A díjazottak között van a Zeneakadémián népi ének – tambura szakirányon végzett Horváth Bálint is. A fiatal nemrégiben pedig örömmel jelentette be közösségi oldalán, hogy Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban részesült, melyet a Zenetudományi Intézetben megrendezett ünnepségen vett át. Az 1984-ben létrehozott Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíj célja, hogy segítse a 35 év alatti zeneszerzők és zenetudósok pályakezdését, és kedvező feltételeket teremtsen a magas színvonalú alkotótevékenységhez. 
Az indíttatásáról, arról, hogy miként váltott trombitáról tamburára, és az útjáról beszélgettünk.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában