Ez történt

2024.05.22. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

Fotó: Pezzetta Umberto

Út- és parkoló felújítások a Hegyalja utcában Zalaegerszegen

Teljesen felújítják a zalaegerszegi Hegyalja és Nemzetőr utca határolta tömbbelső közlekedőútjait, valamint a parkolókat, és ennek egyik eredményeként több gépkocsi várakozhat itt.  A zalaegerszegi helyszínen tartottak tájékoztatót a bruttó 136 millió forintba kerülő beruházásról, amelyet a térség nagyon jelentős fejlesztésének nevezett Balaicz Zoltán polgármester, hiszen a Kovács Károly városépítő programban zajló munkálatok részeként a szennyvízcsatorna-hálózat egy része is megújul. A csapadék elvezetése érdekében négy új víznyelőakna épül, 18 esetében pedig tisztítás, a fedlap, illetve a rács cseréje történik meg. Mindez nemcsak a társasházak lakóit fogja szolgálni, hiszen a tömbbelső szomszédságában található a mindig sok érdeklődőt vonzó Bóbita játszótér is, emelte ki. A társasházak előtti utakat 242 méter hosszban és 5-5,5 méter szélességben újítják fel. Az eddigi rendezetlen párhuzamos parkolás helyett merőleges beállású várakozóhelyek épülnek, és így tíz gépkocsival több fér el, tette hozzá. 

Csipketalálkozó a Göcseji Tudásközpontban Zalaegerszegen

A Göcseji Kézműves Egyesület Zalai Csipkeműhelye várta szakmai tapasztalatcserére minap a balatonendrédi, mencshelyi és pécselyi szakkörök képviselőit, hogy bemutassák egymásnak a csipkekészítés tájegységenkénti érdekességeit. A zalai szakmai nap illeszkedett a rendszeres találkozók programjába, mondta Gyenese Ferencné, a zalai Csipkeműhely vezetője, aki vetített képes előadásban mutatta be a csipkekészítés történetét.Ezúttal a frivolitás mint csipkekészítés volt a nap témája, ami a csipkeműhely egyik kedvence. A csipkeműhely tagjai nemrég ajándékoztak egy, a zalai tájat, a zalai növényeket, épületeket megidéző csipkeképet a Göcseji Tudásközpontnak. A hetente csütörtökön a Göcseji Tudásközpontban klubdélutánt tartó csipkeverők, csipkevarrók közé nemrég került be egy középiskolás ifjú hölgy, a jelenlétének nagyon örülnek a többségének nyugdíjas tagok, remélik, ő segít továbbörökíteni a csipkekészítés szépségeit. A zalaiak néhány hét múlva Nemeshanyba utaznak hasonló eszmecserére. Legközelebb a Hunnia csipkével ismerkednek behatóbban, melynek leírását az Iparművészeti Múzeumban őrzik. 

Holokauszt megemlékezést tartottak Nagykanizsán

Vasárnap Nagykanizsán a helyi zsinagógában a városból és a környékről 80 éve elhurcoltakra, valamint a muravidéki és muramenti zsidó áldozatokra emlékeztek, akiket Nagykanizsáról indítottak el a haláltáborok felé. A 80. évfordulón megtartott emlékezésen megjelenteket dr. Székely István, a Nagykanizsai Zsidó Hitközség elnöke köszöntötte először, majd prof. dr. Grósz Andor, a MAZSIHISZ elnöke mondta el gondolatai az évfordulón. Úgy fogalmazott: az évtizedek során a megemlékezések változtak, egyre kevesebben vannak azok, akik valójában megértik az egykori eseményeket. A leszármazottakra vár a kötelesség, hogy emlékezzenek és emlékeztessenek mindenkit arra a gyalázatra, ami megtörténhetett az országban a zsidósággal a 20. század 30-as, 40-es éveiben, aminek következtében felmenőiket gettóba kényszerítették. Minden évben leróják tiszteletüket a több százezer érintett, köztük több mint 3 ezer nagykanizsai és környékbeli áldozat előtt. 

Második alkalommal tartották meg a Keszthelyi Agroturisztikai Találkozót

Az agroturizmus állt a kétnapos Keszthelyi Agroturisztikai Találkozó fókuszában a MATE keszthelyi Georgikon campusán. A szakmai programok mellett koncertek, sport- és közösségi események egész sora várta a látogatókat. A megnyitó előtt tartott sajtótájékoztatón prof. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora az immár 65. Georgikon napok tudományos konferencia kapcsán előrebocsátotta, a találkozóval olyan rendezvényt indítottak útjára, amely a térség zászlóshajó-programja lehet az elkövetkező években, s igazodik ahhoz az irányhoz, amit a keszthelyi campuson célként megfogalmaztak. Vagyis az agroturizmus fejlesztésében szeretnének nagy lépéseket tenni. A MATE rektora arról is beszélt, idén a Georgikonon újraindul a turizmus-vendéglátás képzés, ami a hátterét jelenti az új iránynak.

Kiemelte, a mezőgazdaság és a turizmus összekapcsolásában Magyarországon hatalmas, jobbára még kiaknázatlan lehetőségek vannak, s mindezt szeretnék egyetemi szintre emelni, aminek a zászlóshajója a keszthelyi campus lesz. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában