A Bakonyerdő Zrt. továbbviszi a Festetics-örökséget

2024.05.11. 09:30

Százötvenmillió forintból megújult a Keszthelyi Erdészet központja

Átadták a Bakonyerdő Zrt. felújított keszthelyi irodaépületét, amelyre a társaság nettó 150 millió forintot fordított.

Péter B. Árpád

A 150 millió forintból megújult irodaépületet (b-j) Manninger Jenő polgármester, Varga László vezérigazgató és Nagy Bálint államtitkár avatta fel

Fotó: PBÁ

Az avatáson Varga László, a társaság vezérigazgatója emlékeztetett, gróf Festetics György nagy hangsúlyt fektetett az uradalom erdeire: az 1870-es években központi hivatalt építtetett ki Keszthelyen, majd erdőgondnokságokat hozott létre. A megfelelő szakmai háttér megteremtésével pedig elindulhatott az erdők haladó szemléletű átalakítása, s ezzel együtt a legeltetés korábbi káros hatásainak felszámolása.

A Festetics-birtokon olyan erdőkép alakult ki, amelyre később az állami erdőgazdálkodás is alapozhatott, s 1950-ben Keszthelyen is megalakult az erdőgazdaság, amelynek központi épülete 1961-ben épült.

Az avatón számos, az erdészethez kötődő szakember vett részt
Fotó: PBÁ

Az elmúlt hatvan esztendőben csak kisebb átalakítások történtek, ezért időszerű volt a teljeskörű felújítás, amelyre a Bakonyerdő Zrt. két ütemben összesen nettó 150 millió forintot fordított, saját forrásból. Korszerűsítették az energetikai rendszert, majd magát a 250 négyzetméteres épületet, illetve a környezetét is, kiváló minőségben, ismertette Varga László, aki a Keszthelyi-hegység természeti világát, illetve a látogatókat szolgáló attrakciókat is ismertette és méltatta.

Varga László arról is beszélt, az elmúlt hatvan esztendőben csak kisebb átalakítások történtek, ezért időszerű volt a teljeskörű felújítás. A vezérigazgató mögött Nagy Bálint államtitkár
Fotó: PBÁ

Nagy Bálint államtitkár, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, a Bakonyerdő Zrt. mintegy 11500 hektáros területért felel, munkája pedig a turizmus szempontjából is jelentős a tanösvényekkel, látogatóközpontokkal, „amelyek bemutatják mindazon természeti kincseket, amelyek valamennyiünk közös értékei”.

A politikus azt mondta, a Keszthelyi Erdészet irodaépületének megújítása példaértékű, hiszen a társaság pozitív gazdasági eredményeiből fordított jelentős összeget erre a beruházásra, amivel a városkép javításához is hozzájárul. Nagy Bálint leszögezte, az erdészet munkatársai mostantól megfelelő körülmények között dolgozhatnak, emellett létrejött egy olyan tér is, ahol akár konferenciákat, szakmai rendezvényeket tarthatnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában