Technikája egyedi, témája sokrétű

2024.05.09. 08:00

Megnyílt Stekly Zsuzsa zománcműves tárlata a Hevesi-iskola galériájában - fotógaléria és videó

A Hevesi-iskola galériájában szerdán nyílt meg Stekly Zsuzsa zománcműves Fohászaim című kiállítása. A tárlatot Járási Ildikó Ferenczy Noémi-díjas iparművész ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

Benedek Bálint

Stekly Zsuzsa zománcműves életművének egy jelentős szeletét mutatja be a Hevesi-iskolában

Fotó: Szakony Attila

A kiállításon Lengyák István galériavezető pedagógus elmondta: a hazánk talán legelismertebb tűzzománccal foglalkozó alkotóművésze Bonyhádon él és alkot. Stekly Zsuzsa életét s művészi pályafutását meghatározta, hogy a mostani nevén EMA-LION Bonyhádi Zománcárugyár Kft. mellett nőtt fel, ez lett alkotói bölcsője.

- Édesapja a zománcgyárban dekortervezőként dolgozott és szabadidejében festegetett - mondta megnyitóbeszédében Járási Ildikó. - A művészet, a rajz, a zománc szeretetét otthonról hozta magával. Csupán négyéves volt, mikor elhatározta, ő pedig festő lesz. Édesapja azóta is örök példa előtte kitartásban, szorgalomban, a munka szeretetében. A tűzzománc nem könnyű technika. Meg kell tanulni a szakma minden titkát. A jó zománcos uralkodik az anyagon, uralja a tűz adta lehetőségeket. Az alkotó az irányító, a tervező. Zsuzsa munkái is előre megkomponált, pontosan tervezett, biztos szakmai tudással készült alkotások.

Az iparművész hozzátette: Zsuzsa képei vörösrézlemezre festőzománccal készülnek, melyet saját egyéniségére alakított az általa kitalált sajátos rekesztechnikával. Úgy érzi, ezzel mesélheti el legjobban a gondolatait, mondanivalóját. Technikája egyedi, témája sokrétű. Érdemes elmerengni és megfejteni azt a sok apró titkot, ahogy elmesél egy-egy történetet. Minden képéről árad a szeretet, a tisztaság, az anyag iránti tisztelet. Témái az ember köré épülnek.

A tárlat az iskola nyitvatartási idejében, 8 és 16 óra között, május 31-ig látogatható.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában