A népzenét népszerűsítik

2024.05.12. 10:00

Már 25 éve a színpadon a Kodály Zoltán Énekkar

A VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban pénteken tartották a Kodály Zoltán Énekkar 25 éves jubileumi műsorát, melyen az ünnepeltek mellett több helyi és környékbeli művészeti csoport is fellépett.

Benedek Bálint

A Kodály Zoltán Énekkar 25 éves jubileumi ünnepségén is gazdag dalcsokorral örvendeztette meg a közönséget

Fotó: Gergely Szilárd

A rendezvény megnyitóján Kámánné Szép Terézia, a kulturális intézmény igazgatója szólt a közönséghez. Elmondta: napjainkban felerősödött a közösségi élet, a magas szintű kultúra közvetítése iránti igény. Ebben úttörő szerepet vállal az intézményük falai között működő Kodály Zoltán Énekkar nívós kulturális tevékenységével, közösségépítő erejével.

- Példaértékű a művészeti csoport zene iránti szeretete, a hagyományok ápolása és továbbörökítése a fiatalabb generáció számára - folytatta. - Büszkék vagyunk arra, hogy az énekkar nagy odaadással közvetíti a muzsika hangján az érzéseit. Ebben nagy szerepe volt a korábbi művészeti vezetőnek, Tánczos Laurának és a jelenleginek, Püspökiné Jámbor Zsuzsannának.

Gábris Jácint, az OKISB elnöke szerint a küldetésük közös. A hagyományok ápolása, a különféle generációk felkarolása, az értékek megőrzése közösségi feladat, de az önkormányzat is a maximális támogatást nyújtja a városban működő kulturális csoportoknak.

- A most 25 éves Kodály Zoltán Énekkar a város és Zala vármegye kulturális életének meghatározó művészeti együtteseként számos kórustalálkozó résztvevője és szervezője, és sok elismerés büszke birtokosa - ezt már Balogh László polgármester mondta beszédében. - Előadásaikban a régi magyar diákélet hangulatát megidéző dalokat népszerűsítik, de fontosnak érzik a népzene gyöngyszemeinek megőrzését is.

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő úgy látja, a negyedévszázada létező Kodály Zoltán Énekkar egyfajta missziót tölt be. Ahogy a világ halad előre, egyre kevesebbet töltenek az emberek közösségben, sokszor beszélgetésre sem jut idő. Egy énekkarhoz jó tartozni, hiszen a közösségi létben szinte szárnyra kel a lélek. A 25 éves társaság tagjai példaként pozitív életérzést sugároznak, ami jó hatással van a környezetükre is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában