Flórián-napi ünnepség

2024.05.08. 07:30

Koszorúzás, elismerések és az új tűzoltószertár átadása Alsópáhokon

Alsópáhok önkormányzata és az Alsópáhoki Községi Önkéntes Tűzoltó Egyesület Flórián-napi ünnepséget tartott a közelmúltban, amelynek részeként átadták az új tűzoltószertárt.

Antal Lívia

Ünneplők a Szent Flórián szobornál Alsópáhokon

Fotó: Alsópáhok önkormányzata

A program a Szent Flórián-szobornál kezdődött, ahol megkoszorúzták a tűzoltók védőszentjének szobrát, majd átadták a Magyar Tűzoltó Szövetség elismeréseit. Murányiné Paál Éva 10 éves szolgálati érmet, Bagyó Magdolna, Sabjanics-Kálóczi Szilvia, Benczik Alexandra és Szabóné Erdélyi Renáta 20 éves szolgálati érmet, míg Orovecz Péter 30 éves szolgálati érmet vehetett át.

Az új tűzoltószertár a Magyar Falu Program Falusi Civil Alapján elnyert két támogatásból valósult meg, amelynek az önkormányzat a hivatal mellett biztosított helyet. Czigány Sándor, Alsópáhok polgármestere a helyszínen elmondta, az első ütemben 40 négyzetméteres alapterületű épületrésszel bővítették a meglévő tűzoltószertárt 6 millió forintból. A második ütemben az egész épület belső munkálatait, és a meglévő öltöző gépészeti és villamos rendszerének kiépítését végezték el 7 millió forintból. Összesen 13 millió forintot fordítottak a beruházásra. A polgármester hangsúlyozta, az új szertár és benne a felújított öltöző és vizesblokk az alsópáhoki önkéntes lánglovagok kulturált munkavégzését szolgálja. Kiemelte, hogy az idén már 129 éves múltra visszatekintő egyesület nagy szakmaisággal végzi tevékenységét. Tagjai évről évre eredményesen szerepelnek a Zalai Tűzoltó Kupában, és Alsópáhok rendezvényeinek lebonyolításában is aktívan részt vesznek. Az önkormányzat a köszönet és megbecsülés jeleként támogatja eszközbeszerzésekkel és fejlesztésekkel az egyesület szakmai munkáját immár 12 éve.

A pályázatokat Horváthné Makó Judit alpolgármester, településfejlesztő készíti az önkormányzattal együttműködve. Felidézte, hogy 2012-től a NEA-tól és a Bethlen Gábor Alaptól összesen tizenkét pályázaton közel 18 millió forintot nyertek. Ebből többek között a 125 éves jubileumi ünnepséget és a járművek üzemeltetését finanszírozták, illetve mentést szolgáló eszközöket vásároltak. Mint mondta, számára egyértelmű volt, hogy pályázatokkal segítse az egyesületet, amelynek tagjai munka mellett, családdal a hátuk mögött vállalják a kihívásokat, s egészségüket, életüket kockáztatva mentik ki a bajból az embereket.

A rendezvényen köszöntőt mondott Angyal Péter, a Keszthelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltó alezredese, és Murányi Mihály, az alsópáhoki önkéntes tűzoltó egyesület vezetőségi tagja is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában