A keszthelyi idősek harmada már regisztrált a programra

2024.05.10. 17:30

Gondosóra: a biztonság ingyenes eszköze

Eddig több mint ötszázezer jelzés futott be a diszpécserekhez az ország minden részéből. Naponta pedig átlagosan háromezer hívás érkezik a Gondosóra-központba, amelyek 5-10 százalékában akár életet ment a gyors beavatkozás, hangzott el a keszthelyi tájékoztató előadáson, amelyen az is kiderült:

Péter B. Árpád

Dr. Juhász Roland: A Gondosóra az ország teljes területén biztonságot ad és gyors segítséget jelent

Fotó: Péter B. Árpád

Jelenleg 5187 hatvanöt év feletti ember él Keszthelyen, s közülük már 1690-en regisztráltak a Gondosóra-programra, bocsátotta előre Joó Géza kommunikációs és marketingvezető.

Gondosóra
A Gondosóra biztonságot ad, b-j: Vozár Péterné, Manninger Jenő és dr. Juhász Roland
Fotó: Péter B. Árpád

Gondosóra a biztonságért

Manninger Jenő polgármester úgy fogalmazott, ez a kormányzat által finanszírozott, ingyenes szolgáltatás biztonságot nyújt bármilyen baj vagy rosszullét esetén. Kiemelte, a keszthelyi önkormányzat is működtet a Gondosórához hasonló rendszert, s e kettő jól kiegészíti egymást.

Vozár Péterné alpolgármester leszögezte, az idősek jobbléte fontos a helyhatóság számára, hiszen „mindannyiunk célja az, hogy jó egészségben még sokáig közöttünk legyenek”. Ezt szolgálja a keszthelyi Aktív aranykor elnevezésű koncepció is, amely az egészségügyi szolgáltatások mellett számos kulturális és közösségi élményt kínál a nyugdíjas korosztálynak.

Ingyenesen igényelhető és havidíjmentes

Dr. Juhász Roland államtitkár, a Kormányzati Szolgáltató Központ ügyvezetője előadásában kiemelte, az ingyenesen igényelhető és havidíjmentes Gondosóra az ország teljes területén biztonságot ad és gyors segítséget jelent. Nemcsak otthoni rosszullétek s veszélyhelyzetek esetén, hanem például akkor is, ha valaki eltéved egy erdőben vagy horgászbalesetet szenved, s nincs a közelben valaki, akihez fordulhatna, sorolt konkrét példákat a szakember.

Még GPS-funkció is van benne

Arról is beszélt, a jelzőeszköz úgy működik, mint egy kihangosított telefon: a beépített hangszóró és mikrofon segítségével a diszpécserközpont munkatársával lehet kapcsolatba lépni, aki a probléma súlyosságától függően a mentőket, a tűzoltóságot, esetleg a rendőrséget értesíti, vagy éppen a megadott hozzátartozók valamelyikét. S mivel GPS alapú, a bajban lévő ember helyzetét is pontosan nyomon követi a készülék.

Ha kell, azonnal mentőt küldenek

Dr. Juhász Roland elmondta, a Gondosóra azt is érzékeli, ha valaki hirtelen a földre zuhan, elesik. Ilyenkor a diszpécserek – rosszullétet feltételezve – azonnal mentőt küldenek.

Fontos jellemzők:

  • 24 órán át elérhető a szolgáltatás
  • az ország minden pontján működik
  • akár azonnali segítséget nyújt

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában