Közterületek rendben tartására

2024.05.16. 16:02

Eszközöket szereztek be Lendvajakabfán

Lendvajakabfán csütörtökön tartották a jelképes átadását az önkormányzati képviselő-testület által kiválasztott és beszerzett gépeknek.

Korosa Titanilla
Balról Paál István a gépeket szállító Agrotrack 2000 Kft. képviseletében, Paál Bernadett alpolgármester, Vigh László, Egri Éva és Horváth László
Fotó: Korosa Titanilla

Egri Éva polgármester elmondta, hogy a Lenti és Térsége Vidékfejlesztési Egyesület Helyi fejlesztések támogatása című felhívásán nyert el Lendvajakabfa önkormányzata 6,7 millió forint támogatást eszközfejlesztésre. Egy-egy magasgazvágóra, robbanómotoros szárzúzóra, ágvágóra és gőztisztítóra pályáztak. A újonnan vásárolt gépekkel a bel- és külterületeket tartják rendben. A felsorolt eszközök nagy segítséget jelentenek a falunak, több feladatot meg tudnak oldani önkormányzati keretek között. 

Jelen volt a gépek átadásán Vigh László, a térség országgyűlési képviselője, aki a Leader pályázati rendszert ismertette, melynek keretében a helyi eszközbeszerzés is történt. Mint mondta: itt a bekapcsolódó önkormányzatok, civil szervezetek, magánszemélyek és vállalkozások elképzelései alapján állítanak össze javaslatot, majd az ezek alapján kiírt felhívásra pályáznak. Nagyon jó rendszer, tette hozzá, hiszen a helyben élők tudják leginkább, hogy mire van szükségük, ahogy Lendvajakabfán is, ahol a zöldfelületek kezeléséhez gépekre volt szükség, hogy tovább csinosíthassák a falut.

Horváth László, a Lenti és Térsége Vidékfejlesztési Egyesület elnöke pedig arról szólt, hogy a Leader szervezete a vidékfejlesztési támogatáspolitika egyik eleme Lentiben és a környéken. Az egyesületnek jelenleg 42 település a tagja, és 80 fölötti összesen a taglétszám. Az elmúlt időszakban (2017-2023) több mint 590 millió forint pályázható összeg állt rendelkezésre,  közel 100 kérelmet fogadtak el és valósult meg pályázat. Az új programozási időszakban valamivel kevesebb a rendelkezésre álló összeg, de így is meghaladja a 350 millió forintot. A pályázati kiírások várhatóan az év második felében jelennek meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában