Élet menete

2024.05.07. 16:00

A zalaegerszegi elhurcolt zsidókra emlékeztek esszéikkel és a lengyelországi látogatással

Arany Horváth Zsuzsa

A zalaegerszegi Kölcsey-gimnáziumból Baumgartner Sára és Molnár Jázmin, a ZSzC Csány-technikumból Olasz Tamás, a Ganz-technikumból Horváth-Sávoly Inez vett részt az utazáson, amelyet pályázati eredményükkel érdemeltek ki. Az auschwitzi vasútállomáson készült kép jobb szélén Siklósi Judit, az esszépályázatot kiíró Béke-Shalom Izraeli-Magyar Baráti Társaság zalaegerszegi szervezetének elnöke, a diákok kísérője

Fotó: Béke-Shalom Baráti Társaság

Az 1944-ben elhurcolt zalaegerszegi zsidó családok sorsát, a város életében emiatt bekövetkezett hiányt kívánta megismertetni a fiatalokkal, és általuk bemutatni a Béke-Shalom Izraeli-Magyar Baráti Társaság, amely esszépályázatot írt ki a témában.  A "Holokauszt 80" diákszemmel című pályázatra jelentkező 9-12. osztályos diákok számára három kötet, a Zalaegerszegi zsidóság története a betelepüléstől napjainkig, a Zala megyei zsidó emlékei, illetve az Együttélés és kirekesztés című tanulmány szolgált ismeretekkel, továbbá megtekinthették a zalaegerszegi zsidók történetét bemutató kiállítást a városi hangverseny- és kiállítóteremben, a volt zsinagógában. A felhívásra 13 pályamű érkezett, ezeket dr. Paksy Zoltán történész, levéltáros, valamint Sándor Mária és Hóbor József történelemtanár értékelte.

A pályaművet író diákok közül négyen – Baumgartner Sára (Kölcsey-gimnázium), Molnár Jázmin (Kölcsey-gimnázium), Olasz Tamás (Csány-technikum), Horváth Sávoly Inez (Ganz-technikum) – május 6-án részt vehettek az auschwitzi Az élet menete című nemzetközi megemlékezésen. A helyszínen holokauszt túlélő harmadik generációs leszármazottja, Pajor Tamás költő felolvasta Auschwitzi gyors című versét, a 18-as számú (magyar) barakknál felszólalt Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) kuratóriumának elnöke és Verő Tamás főrabbi. A zalai diákok Birkenaut is felkeresték hétfőn délután.

A zalaegerszegi fiatalok az utazás előtt, május 5-én, vasárnap részt vettek a budapesti Élet menete felvonuláson is, mely szintén az emlékezet fenntartását szolgálja. Idén a Dohány utcai zsinagógától a Rákóczi úton keresztül a Keleti pályaudvarig haladtak az emlékezők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában