A népdalok szeretete köti össze őket

2024.05.16. 11:30

25 éves jubileumát ünnepelte az alsópáhoki Bodzavirág Népdalkör

Antal Lívia

A 25 éves fennállását ünneplő Bodzavirág Népdalkör tagjai. Elöl ülnek (b-j): Tányéros Józsefné Csilla, Kállai Mónika, Szabóné Fehér Hajnalka, Jäger Lászlóné Csilla, Simon Tiborné Kati. Hátul állnak (b-j):: Rákos Zoltánné Ili, Kondákor Zsófia, Szántó Erzsébet, Szitáné Sütő Andrea, Horváth Veronika, Csóriné Göncz Éva, Füle Jánosné Kiss Hajnalka, Rezes Gáborné Erzsike

Fotó: Nagy Anita Lilla

– Csak az első falunapra álltunk össze énekelni 1999-ben, és nem is gondoltunk arra, hogy lesz folytatás. Bemutatkozásunk annyira jól sikerült, hogy elkezdtünk rendszeresen összejárni. Tulajdonképpen így alakultunk meg egy baráti társaságból, s azóta is a népdalok szeretete köt össze bennünket – idézte fel a kezdeteket Füle Jánosné Kiss Hajnalka, az alsópáhoki Bodzavirág Népdalkör vezetője.

A köszöntők és az oklevelek átadása után Czigány Sándor, Alsópáhok polgármestere, Füle Jánosné Kiss Hajnalka, a Bodzavirág Népdalkör vezetője, Pácsonyi Imre, a vármegyei közgyűlés alelnöke és Ifj. Horváth Károly népzeneoktató
Fotó: Nagy Anita Lilla

Az elmúlt 25 évet számos szakmai elismerés kísérte, amelyekre nagyon büszkék. Mint mondta, rengeteg versenyen vettek részt, amelyek közül legjelentősebb számukra a nyolcszoros Aranypáva Díj, és a szintén nyolcszoros Aranypáva Nagydíj.

– Az Aranypáva Nagydíj a legrangosabb szakmai elismerés, amelyből hatot az általunk Alsópáhokon rendezett Aranypáva – KÓTA Népzenei Minősítő Versenyen és Gálán szereztünk meg. 2020-ban Budapesten vettük át a legmagasabb elismerést, a KÓTA-díjat népzene kategóriában. A Vass Lajos Nagydíjat hét alkalommal nyertük el a kárpát-medencei népzenei verseny döntőjén, Budapesten. Külön öröm számunkra az is, hogy 2013-ban házigazdái lehettünk a Népzenei Stafétának. Mi Szolnoktól vettük át és Csesztregnek adtuk tovább – mondta el Füle Jánosné Kiss Hajnalka.

A Bodzavirág Népdalkörrel családtagok, barátok, baráti kórusok ünnepeltek együtt a 25 éves jubileumon
Fotó: Nagy Anita Lilla

A Bodzavirág Népdalkör 13 hölgyből áll, több mint fele alapító tag, és aminek nagyon örülnek, hogy négy, 10-12 éves korú kislány is csatlakozott hozzájuk. A vezető köszönetét fejezte ki Alsópáhok önkormányzatának a támogatásért, és utaztatásukat segítendően a falubusz rendelkezésre bocsátásáért. A Csóri Sándor Alapból már hetedik alkalommal nyertek pályázati forrást, amelyből többek között fellépőruhákat vásároltak, és finanszírozták a népzenei továbbképzéseket.

A jubileumi ünnepségen köszöntőt mondott Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke, aki Zala Vármegyei Érték cím adományozásáról szóló oklevelet adott át. Czigány Sándor, Alsópáhok polgármestere a Bodzavirág Népdalkörnek a vármegye népzenei hagyományainak megőrzésében betöltött szerepét dicsérte. S átadta azt az oklevelet, amely azt igazolja, hogy a népdalkör művészeti tevékenysége része lett az Alsópáhoki Települési Értéktár kulturális örökségének. Ifj. Horváth Károly népzenész, népzenetanár a KÓTA elnökségének, valamint a Vass Lajos Népzenei Szövetség elnökségének díszoklevelét adta át.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában