Közel 250 táncos lépett fel

2024.04.29. 09:30

Zalai együttesek is ünnepelték a tánc világnapját

A tánc világnapját április 29-én tartják világszerte, e napon az UNESCO Nemzetközi Táncbizottság felügyelete alatt minden évben világszerte műsorral készülnek az együttesek. Az ünnep időpontját 1982-ben Jean-Georges Noverre francia táncos és balettművész születésnapjához igazították.

Arany Horváth Zsuzsa

Pillanatkép a nagyszabású műsorból

Fotó: Pezzetta Umberto

Szűkebb hazánkban a Gála Társastáncklub Egyesület 2000 óta kínál Zalaegerszegen nagyszabású tánc világnapi programot a közönségnek. Vasárnap délután a Hevesi Sándor Színház színpadán közel 250 táncos lépett fel többek között klasszikus tánc, balett, hastánc kategóriában, az együttesek a zalaegerszegi Ady-iskolát, a Dózsa-iskolát, a teskándi együttest, a Gála utánpótlás csapatát, a Zalai Táncegyüttest, a Körtánc AMI iskolát, az Ezer Rózsa Kertje Hastánccsoportot képviselték, de érkezett együttes Nagykanizsáról és Zalalövőről is.

A táncosokat és a nézőteret zsúfolásig megtöltő közönséget a házigazda Zalaegerszeg nevében dr. Vadvári Tibor alpolgármester köszöntötte. Beszédében felidézte Markó Iván (1947-2022) Kossuth-díjas balettművész szavait és Jean-Georges Noverre alakját, valamint a tánc - mint az ember nonverbális kommunikációjának legszebb művészi megnyilvánulása - évezredes történetét, jelentőségét. A XX. századi modern tánc egyik nagyságát, az amerikai táncművész Martha Grahamet idézve hangsúlyozta, a zene és a mozgás összhangja érzelmeket, kapcsolatot fejez ki, de a fizikai és mentális egészségben, az empátiában, együttműködésben is fontos szerepet játszik.

A műsort a szervező Gála Társastáncklub Egyesület elnöke, Kuzma Renáta és tanára, Kuzma Péter vezette. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában