Gyertyák méhviaszból és paraffinból

2024.03.01. 07:00

Közös kiállítás is nyílik a gébárti gyertyakészítő szakkör munkáiból Zalaegerszegen

Megmaradt, használt vagy éppen a fiók mélyén tartott, ám elfeledett gyertyákból készítettek új, úgynevezett forgácsgyertyákat a hétvégén a zalaegerszegi Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház foglalkozásán. A gyertyakészítő szakkört – csak úgy, mint a nemezelőt, a bútorfestőt és a hímzőt – a Nemzeti Művelődési Intézet Aszakkör programjának keretében valósították meg.

Mozsár Eszter

Cajnkó-Juhász Erika, Dömötör Szilvia, Pozvai Andrea és Göde Zsuzsanna a Gyertyakészítő Aszakkörön a Gébárti Alkotóházban.

Ki gondolná, hogy mi mindenre jó egy konyhai reszelő. Például az adventi vagy karácsonyi, ünnepi gyertyák, csonkok újrahasznosítására. Pozvai Andrea szakkörszervező vezetésével szorgalmasan készítették elő a résztvevők a különböző színű alapanyagokat. A lila, bézs, rózsaszínű reszelékek rétegezve kerültek az üvegedényekbe, befőttes üvegekbe.

Sokféle technikával készült már gyertya a Gébárti Alkotóház Aszakkör foglalkozásán.
Fotó: Mozsár Eszter

- Azért nevezzük gyertyakészítő szakkörnek, mert nemcsak gyertyamártással foglalkozunk, hanem különböző módszereket sajátítunk el. Húsz foglalkozás alatt húsz különböző alkotás készül. A segédvideók megtekintése után állunk neki a munkafolyamatoknak, a tagokat olyan szakkörszervezők segítik, akiknek már nagy tapasztalata van a kézműves tevékenységekben, azok oktatásában – mondta Pozvai Andrea érdeklődésünkre. - A program biztosítja az összes alapanyagot és eszközt, így például a paraffin pasztillát, a kanócot, a színezéket, méhviaszt, műlépet és a kiegészítőket. Valóban változatos elkészítési módok vannak, például csavart, tekert, mártott gyertyát készítettünk, sőt, méhkasformába öntött méhviaszgyertyát is, ma pedig a forgácsgyertya mellett úszógyertyák összeállítása lesz még a feladat. Ami érdekes, hogy a megszokott formák mellett akár tojáshéjba, dióhéjba önthetjük az alapanyagot vagy éppen kávéval „házasíthatjuk” – tette hozzá a szakkörszervező.

 

Az ötfős csapat – a bagodi, Némethné Boronyák Mária, a gyöngyösfalui Varga Zoltán fafaragó, a zalaegerszegi Cajnkó-Juhász Erika, Dömötör Szilvia és Göde Zsuzsanna - jól összeszokott az októberben indult szakkörön. Már igazgatottan várják az április 7-én nyíló kiállítást, ahol a Gébárti Alkotóház és a Zala Megyei Népművészeti Egyesület által szervezett foglalkozásokon készült kézműves remekeket állítják ki. A résztvevőktől egy-egy alkotást az országos tárlatra is beválogatnak. Zala Vármegyében az elmúlt időszakban 134 szakkör indult, gyertyaöntéssel 18 Aszakkörön ismerkednek a jelentkezők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában