Demokratikus ellenzéki pártok

2023.10.23. 19:30

Koszorúzás a Kossuth utcai 1956-os kopjafánál

A Tiéd a Város Egyesület, valamint a demokratikus ellenzéki pártok képviselői az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére közös megemlékezést tartottak Zalaegerszegen, a Kossuth utcai kopjafánál.

Antal Lívia

Fotó: Antal Lívia

Hartmann Miklós, a Tiéd a Város Egyesület tagja beszédében az 1956-os forradalom kitöréséhez vezető okokról Nagy Imre az eseményt megelőző írásából idézett. Ebben a később halálra ítélt és kivégzett miniszterelnök bonapartista diktatúrának nevezte a hatalom elfajulását is magával hozó Rákosi-rendszert, amelyet úgy jellemzett: „az alkotmány már nem alapja jogrendünknek”. A szónok kiemelte, Nagy Imre írása és a mai valóság között sok az áthallás, amellyel többek között a rendeleti kormányzásra és a társadalmi megosztottságra utalt.

Az 1956-ban elhangzott követelések ma is érvényesek. A forradalom élére álló egyetemisták jobb és demokratikusabb államvezetést akartak, amiért most az ellenzék áll ki, hangsúlyozta Góra Balázs, a Tiéd a Város Egyesület elnöke.

A megemlékezésen mások mellett koszorút helyezett el a kopjafánál Benke Richárd önkormányzati képviselő (Jobbik), Góra Balázs (MSZP), Hartmann Miklós és Paksy Zoltán (LMP), valamint Keresztes Csaba önkormányzati képviselő (DK).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában