A három legjobb közt

2022.03.10. 14:00

A Kanizsai Antológiában érdekes tanulmányok olvashatók

A közelmúltban jelent meg 22 Arskép címmel a 2021-es Kanizsai Antológia, mely ezúttal is számos színvonalas írást kínál olvasóinak.

Horváth-Balogh Attila

Balogh László polgármester és Kardos Ferenc felelős szerkesztő a decemberi könyvbemutatón

Forrás: ZH-Archívum

Az önkormányzat által kiadott irodalmi, művészeti és helytörténeti kiadvány évente egy alkalommal jelenik meg, a legfrissebbet decemberben mutatták be a Halis István Városi Könyvtárban. A kötetben olvashatunk például Kanász Viktor tollából Kanizsa 1600. és 1601. ostromainak török emlékezetéről, illetve a középkori kanizsai ferencesekről. Kocsis Katalin és Szabó Péter Gábor Bolyai János utódai Nagykanizsán címmel írt tanulmányt. Tóthné Kantó Katalin, Csicsek Anna, Iványi Miklós és Röst János visszaemlékezésekkel került a 2021-es Kanizsai Antológiába. Többek között Balassa Viktóriától, Erdős Attilától, Gerencsér Rózsától, Liszói Gyuricza Józseftől, valamint Kanizsai K. Józseftől versek érkeztek. Skolik Ágnestől, Blank Judittól és Csere Andreától szépprózát olvashatunk a Lehota M. János főszerkesztő és Kardos Ferenc felelős szerkesztő nevével fémjelzett kiadványban, amit Boros Károlyné fotói, Nikola Schwartz grafikái, Tokorcsy-Héra Ilona festményadaptációi és Varga A. Marika grafikái illusztrálnak.

 

- Ugyan az antológia 2021 általunk legjobbnak, legérdekesebbnek ítélt kanizsai írásait és grafikáit tartalmazza, de ez a kötet már a 22. a sorban, ugyanis a 3. évben két könyv jelent meg - bocsátotta előre Kardos Ferenc. - Nagyon büszke vagyok a legfrissebb antológiára, mert az egyik legjobban sikerült, ha nem a legjobb, de az első háromban biztosan benne van, mert komoly és fontos tanulmányok kerültek bele. Az antológia mindig vegyes tartalmú, ezúttal azonban erősödött a helytörténeti vonulat, dokumentum értékű írásoknak adhattunk helyt, például Miklósfa történetéről Tóthné Kantó Katalin tollából, aki egy idős asszony visszaemlékezéseit dolgozta fel magyarázatokkal, a helyi ragadványnevekkel, Pusztafi Attila pedig az egykori bicskagyárról írt. A kötet tőkesúlyát a szaktanulmányok adják Kocsis Katalin és Kanász Viktor tollából. A 2021-es Kanizsai Antológiában összesen 53 szerző jelent meg, 56 verssel, 23 szépprózai írással, 7 tanulmánnyal. Nagyon jó csapat jött most össze, akikkel szerkesztőként jó volt dolgozni, ez úton is köszönöm nekik. Aminek pedig különösen örülök, hogy van köztük jó pár fiatal is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában