Hétéves

2021.12.17. 10:00

Bemutatták a fenntartható városfejlesztési stratégiát Lentiben

Nemrég bemutatták a fenntartható városfejlesztési stratégiát, melyben meghatározták a város hétéves fejlesztési irányait.

Korosa Titanilla

A városi művelődési központban megtartott programon Horváth László polgármester elmondta, hogy élhető és minőségi városi környezet megteremtése a cél. Ezzel kívánnak ahhoz hozzájárulni, hogy javuljon a demográfiai mutató, illetve emelkedjen a település idegenforgalmi vonzereje. 

 

- Lenti az elmúlt évek fejlesztéseivel hozzájárult a gazdaság és az idegenforgalom versenyképességének növeléséhez. A ciklus végéhez közeledünk, és tervezzük az újabb munkákat: infrastruktúra fejlesztését, az épített és természeti értékek megújítását - fogalmazott Horváth László. 

 

Ezután Kovács Károly, a Lenti és Vidéke Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője ismertette a 2027-ig tartó időszak stratégiájának részleteit. A városfejlesztésben Lenti 5 milliárd forinttal tervez a TOP Plusz fenntartható városfejlesztési keretből. 

 

- A következő időszak egyik fő kihívása, hogy a város gazdasága tovább fejlődjön - mondta Kovács Károly. - Fontos, hogy vizsgáljuk a megújuló energiák és a fenntarthatóság kérdését, és ebbe az irányba is fejlesztéseket tervezzünk. Meg kell említeni a digitalizációt is, mely óriási teret nyert a pandémia miatt, vagyis ezen a téren előre kell haladni. A turizmus hívószó Lentiben, de nem maradhatnak el a közlekedési fejlesztések sem; utak, járdák, közterek megújításával szintén számolunk. Az intézményekkel is lesznek feladatok, például nagyobb fejlesztést tervezünk a városi művelődési központban, a polgármesteri hivatalban a digitalizáció erősítése mellett az energiahatékonyságot szeretnék növelni, és a Petőfi úti óvoda felújítását is tervezzük - sorolta. 

 

Kovács Károly hozzátette, hogy a gazdaság terén hálózatépítésben, a helyi cégekkel való együttműködésben gondolkodnak, míg a turizmus területén a hálózatépítés a határon túlra is átnyúlik majd.

 

 A fejlesztési projekteket a pályázati felhívások keretei határozzák meg. A stratégia elkészítését követően már a konkrét projektfejlesztés és az ehhez kapcsolódó tervezés időszaka kezdődik el, majd várhatóan 2022 végétől már a beruházások indulhatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában