Közép-Európai Informatikai Diákolimpia

2020.07.28. 10:00

Informatikai diákolimpia lesz Nagykanizsán

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság szervezésében augusztus 23. és 29. között a Batthyány­-gimnáziumban rendezik meg a Közép-Európai Informatikai Diákolimpiát (CEOI).

Benedek Bálint

Szente Péter (balról), Erdősné dr. Németh Ágnes és Németh Márton Tamás Fotó: Benedek Bálint

A CEOI a régió legfontosabb informatikai tanulmányi versenye, amelyet 1994 óta rendeznek meg, a közép-európai országok, és minden évben más-más, régión kívüli vendégország közreműködésével. Célja az, hogy fokozza a közép-európai diákok érdeklődését az informatika iránt, és lehetőséget adjon arra, hogy a diákok próbára tegyék problémamegoldó képességüket. Magyarország a diákolimpia egyik alapítója, és többször adott már otthont a CEOI-nak, például 2001-ben Zalaegerszegen mérték össze tudásukat a középiskolások.

Szente Péter (balról), Erdősné dr. Németh Ágnes és Németh Márton Tamás Fotó: Benedek Bálint

A Neumann Társaság, a kanizsai önkormányzat és az ELTE Informatikai Karának szervezésében megrendezendő, de az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatását is élvező kanizsai diákolimpiára mintegy hatvan diák érkezik majd, harminc kísérő tanárral.

A középiskolás diákok négyfős csapatai vehetnek részt a viadalon, két-két felnőtt csapatvezetővel. A magyar diákok hagyományosan jól szerepelnek a CEOI-n: az elmúlt huszonöt évben összesen ötvenhat érmet gyűjtöttek. A 2019-es szlovákia­iról az abszolút első helyet is megszerezve egy arany- és három bronzéremmel térhettek haza a diákok.

– Óriási öröm, hogy Zala megyéből, ráadásul a vendéglátó gimnáziumból két diák is képviselteti magát a nívós viadalon – fogalmazott Erdősné dr. Németh Ágnes, a Neumann-társaság alelnöke.

– Egyikük a 9. osztályos Németh Márton Tamás, a másikuk Szente Péter 12. osztályos ifjú tehetség. A koronavírus miatt a nagy olimpiák az online térben zajlottak, ezért várhatóan a régiós szakmai találkozót nagy érdeklődés övezi majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában