Összesen 80 ezer karton hamis cigarettát, több mint 80 tonna vágott dohányt találtak

2024.05.10. 08:28

Illegális cigarettagyárat számoltak fel

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti nyomozói a napokban számoltak fel egy közép-európai volumenben is kiemelkedő kapacitásúnak számító illegális cigarettagyárat, a hozzá tartozó alapanyagok és késztermékek raktárhálózatával.

Arany Gábor

A pénzügyi nyomozók 13 személyt fogtak el a gyárban

Fotó: NAV

 A szervezetten működő bűnbanda 14 tagja rács mögött várja a sorsukkal kapcsolatos bírói döntést, adta hírül közleményében az adóhatóság.
Az összehangolt akciót alapos felderítés előzte meg, a nyomozók a rendelkezésükre álló – törvényes – titkos eszközök egész arzenálját vetették be az információk összegyűjtéséhez. A műveleti tisztek aprólékos munkáját követően egyszerre hat ipari objektumban, köztük két illegális cigarettagyárban csaptak le a nyomozók, a Merkur speciális bevetési egységgel közösen.
A pénzügyi nyomozók az akció során 13 ukrán és ukrán-magyar kettős állampolgárt értek tetten, akik éppen a gyártósort működtették, vagy a késztermékek, alapanyagok (vágott dohány, filter, fólia, cigarettásdobozok) szállítását, raktározását végezték. További egy személyt, a szervezőt az ipari területektől távol, lakóhelyén fogták el.
A bűnbanda működését nagyfokú konspiráció és titok övezte: kézi rádión egyeztettek egymással, telefon- és internetblokkolót használtak. A gigantikus mennyiségű áramfogyasztást aggregátorokkal oldották meg, hogy a kiugró energiafelvétel ne legyen feltűnő. A professzionálisan kialakított gyár hő- és hangszigetelt volt, hogy a környék lakói ne sejtsék az illegális tevékenységet. A már rendszerbe állított gépsor mellett a rajtaütő egység tagjai találtak egy összeszerelés alatt álló másik cigarettagyártósort, amellyel az elkövetők a gyártókapacitást növelték volna. A raktárakat egymástól függetlenül, teljesen izoláltan alakították ki, így azokat a pénzügyőröknek egyesével kellett felkutatniuk. Ezekben összesen 80.000 karton hamis cigarettát, több mint 80 tonna vágott dohányt találtak, valamint temérdek alapanyagot és kelléket. Számítások alapján a lefoglalt vágott dohányból több mint 600 ezer karton illegális cigarettát lehetett volna előállítani.
A felderítés volumenét mutatja, hogy az ügyben dolgozó kétszáz pénzügyőrnek több napba telt a megtalált anyagok lefoglalása, rendszerezése és elszállítása. A NAV nyomozói a helyszíneken elfogott 14 személyt költségvetési csalás bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vette, és kezdeményezték letartóztatásukat az ügyészségnél. A lefoglalt jövedéki termékek adótartalma meghaladja az egymilliárd forintot.

 


Az elmúlt évben három illegális dohánygyár működését számolta fel a NAV, idén eddig európai léptékben rekordnak számító, 174 ezer karton hamisított dohányterméket találtak egy raktárban. Az illegális dohánykereskedelem térnyerése fokozottan veszélyezteti a legális dohánygyárak piaci helyzetét. Az illegálisan előállított cigaretta a fogyasztókra nézve jelentős egészségi kockázatot teremt, mivel a hamisítás során nincsenek meg a gyártáshoz szükséges higiéniai feltételek, gyakran mocsokban, patkányürülékkel fertőzött környezetben készül a feketepiacra szánt áru.
A NAV 2023 nyarán megalakította az illegális dohánykereskedelem elleni munkacsoportot, a pénzügyőrök jelenleg több hatósággal, szolgáltatókkal és piaci szereplőkkel közösen harcolnak az illegális piac 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában