Az üzemképtelen gépkocsironcsok veszélyes hulladéknak minősülnek

2024.05.08. 11:31

Autót bontottak, megrovást kaptak

Ajándékba kapott autóroncs szétbontásából akart pénzhez jutni az az orbányosfai férfi, aki nem volt tisztában azzal, hogy ezzel törvényt sért.

Arany Gábor

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: ungvar

A forgalomból kivont gépkocsi fémalkatrészeit akarta leadni hulladékgyűjtőben némi bevétel reményében a férfi, ezért 2022. május 14-én a házánál hozzáfogott a bontáshoz, amiben ismerőse volt segítségére. Ténykedésüket azonban a kiérkező rendőrök felszólítására abbahagyták. A két férfi ellen büntetőeljárás indult, a hulladékról szóló törvény értelmében az üzemképtelen gépkocsironcsok veszélyes hulladéknak minősülnek, melyekkel való bárminemű tevékenység csak a hulladékgazdálkodási hatóság által kiadott hulladékgazdálkodási engedély, vagy nyilvántartásba vétel alapján végezhető. A két férfi azonban ilyen engedéllyel nem rendelkezett, ezért elkövették a veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntettét.

Az ügyről tájékoztatva dr. Jánky Judit, a megyei főügyészség sajtószóvivője közölte, figyelemmel a két férfi beismerésére, megbánására, büntetlen előéletére, a jelentős időmúlásra, egyikük idős korára, a cselekmény tárgyi súlyára, valamint arra, hogy cselekményük csekély fokban veszélyes a társadalomra, hogy a törvény szerint alkalmazható legenyhébb büntetés kiszabása, vagy más intézkedés alkalmazása is szükségtelen, ezért a két férfival szemben a Zalaegerszegi Járási Ügyészség az eljárást megszüntette, és őket megrovásban részesítette. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában