Zala Vármegye Gazdaságáért

2023.06.02. 11:30

A jövő építéséhez még jobban össze kell fogni a gazdasági élet szereplőinek

A 2022-es év világgazdaságát az energiaárak drágulása határozta meg leginkább, ez volt a legnagyobb kihívás. Az energiaszektor szolgáltatóinak sokféle kínálata, az energiapiac bizonytalansága, a szerződések kondíciói, feltételei különböző lehetőségeket teremtettek a gazdasági élet szereplőinek.

Mozsár Eszter

Kovács Dezső: Figyelni kell a szakképzés folyamatos átalakítására, a piac igényeire

Fotó: Seres Péter

– Szemmel látható és érzékelhető a gazdaságban a visszaesés: a kereskedelemben, az építőiparban, a nagy beruházások tekintetében, s az ezekhez kapcsolódó ágazatokban, mint például a logisztikában, szállítmányozásban – bocsátja előre Kovács Dezső, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. – Talán mostanra konszolidálódott az energiapiac, ám a vállalkozások még mindig nagyon óvatosak a beruházások, a munkaerő tekintetében, ám bízunk a gazdaság minél gyorsabb újjáéledésében. Több vállalkozás már a jövőre koncentrál. Azt gondoljuk, ha ismét fellendül a gazdaság, akkor a legnagyobb kihívás újra a munkaerőhiány lesz. Figyelni kell a szakképzés folyamatos átalakítására, a piac igényeire. Az iskolából kikerülőknek idő, mire gyakorlatot szereznek, s bizony még mindig vannak pályaelhagyók. A szakképzés nem egyedüli forrása és megoldási lehetősége a munkaerőpiaci kihívásoknak, ám hangsúlyozom, nagyon fontos eleme azoknak. A cégeknek többféle módszert kell alkalmazni: felnőttképzést, átképzést, a különböző ágazatok közötti munkaerőmozgást, átcsoportosítást, a külföldi munkavállalók felvételét. Zala vármegye gazdaságában is jelentős mértékben megjelentek a szomszédos és harmadik országból érkező munkavállalók.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a VOSZ mellett alapítója a KAVOSZ-nak, így továbbra is nagy hangsúlyt fektet a Széchenyi-kártya-programra. A források kihelyezése, a kedvező hitelkonstrukció nagyban segíti a vállalkozások fejlesztését, a gazdaság élénkítését. A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tehát elsősorban ebben látja a gazdaságélénkítő lehetőséget.

– Továbbra is nagy kihívás, hogy a vállalkozásoknak alkalmazkodniuk kell a digitális világ változásaihoz – folytatja Kovács Dezső. – Kamaránk a Digitális Zala programmal támogatja a mikrovállalkozásokat. Szintén nagy feladat – főleg a családi vállalkozások számára – a generációváltás, ám úgy látjuk, ez a kérdés a közép- és nagyvállalatok menedzsmentkörében és a munkavállalókat tekintve is időszerű. Érteni kell a mostani fiatal munkavállalók nyelvét, motivációját.

Kihívásokkal teli világunkban a gazdasági szereplők még inkább egymásra vannak utalva, ezért minden szinten felértékelődik a tudásmegosztás, a bizalom és az összefogás – összegez a kamara elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!