Statisztika

2023.01.30. 06:50

A KSH a lakásépítésekről – Optimisták Zalában, az építési engedélyek számát tekintve

Az országos folyamatokhoz hasonlóan a korábbi csökkenő tendencia ugyan Zala megyében is növekedésbe fordult át 2022 II. negyedévében, ennek ellenére összességében 2022 I–III. negyedévében 6,5 százalékkal csökkent (országosan 7,7%-kal nőtt) az épített lakások száma az előző év azonos időszaki, 12 éves csúcshoz képest.

Szabó Judit

Forrás: Illusztráció / Pixabay

Összesen 318 lakást vettek használatba a megyében, 13 százalékuk Zalaegerszegen, 50 százalékuk a többi városban, 37 százalékuk községekben épült. Csak a községekben haladta meg a lakásépítések száma az egy évvel korábbit, a jelentős megyei visszaesés hátterében döntően a hévízi lakásberuházások tavalyi befejeződése állt (utóbbit ugyanakkor részben kompenzálta, hogy Keszthelyen az év első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakinál 80 százalékkal több lakás épült).

A KSH adatai szerint az új lakások 61 százalékának természetes személyek, 37 százalékának vállalkozások voltak az építtetői. A vállalkozásoknál regisztrált visszaesés vetette vissza a megyei lakásépítési piacot, amit a természetes személyeknél megfigyelt növekedés részben mérsékelt.

Építési forma szerint a lakások 51%-át családi házas formában, 48%-át többszintes, többlakásos épületben adták át. A megyei szintű visszaesés döntően a többszintes, többlakásos épületben használatba vett lakásoknál bekövetkezett erőteljes csökkenésből adódott, amit a családi házaknál regisztrált emelkedés valamelyest kompenzált. Részben emiatt az új lakások átlagos alapterülete az előző év azonos időszaki 91-ről 105 négyzetméterre nőtt, így az országos átlagot (94 m²) is meghaladta. Az új lakások 41 százaléka épült 4 vagy annál több szobával.

Az országos átlagot jóval meghaladó ütemben emelkedett a jövőbeni lakásépítési kedv a megyében. A 2022 I–III. negyedévében kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma (911) 40%-kal nőtt az előző év azonos időszakihoz mérten. Az év ezen szakaszában utoljára 2005 I–III. negyedévében volt ennél magasabb szinten az építési hajlandóság Zalában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!