Dobronhegy, Balázsfa – Göcsej legszebb völgyei

2024.05.15. 07:00

Kirándulásra ajánlott tájak, s ami mögöttük rejtőzik

Egymásra kacsintó feszület és beton kilátó, élénk mezőivel elnyúló völgy, messzeségből integető kis kápolna, égre törő kettős kereszt, völgybe szaladó szőlősorok apró, már megrokkant, vagy éppen virágos pincékkel, kergetőző felhők a valószínűtlenül kék égen… Göcsej legszebb völgyében és annak környékén, Dobronhegyen járunk, amely ilyenkor mutatja a legszebb arcát. A völgyet Dobronhegy Egerszeg felőli oldalán húzódó Balázsfai-hegyről lehet igazán belátni. De a Balázsfai-hegyről nem csak ebben az irányban lehet gyönyörködni, a Balázsfa másik oldalán fekvő vidék is párját ritkítóan szép. A hegy alatt húzódik a Pálosfai-patak völgye, a túloldali, Egerszeg környéki dombok egyikének tetején tör az égre a bazitai tévétorony. A völgyet északról szegélyező dombhátra kifli alakban kúsznak fel Babosdöbréte házai.

Győrffy István

Rálátás Balázsfáról a dobronhegyi domboldalra

Milejszeg határa jórészt körbefogja Dobronhegyét, határszomszédjaik Németfalu, Babosdöbréte, Csonkahegyhát, Nagylengyel, Pálfiszeg, Hottó, Böde, és a közöttük fekvő kis falu, Zalaszentmihályfa, aminek lakott része Hottóhoz, értékes, Árpád-kori temploma Böde területéhez tartozik. Ezek a falvak mind izgalmas kirándulások célpontjai, úgyszólván kihagyhatatlanok egy-egy göcseji túra megszervezésénél, hiszen a táji szépségen kívül gazadag az épített örökségük is. Az Árpád-kori szentmihályfai-bödei templom után a múlt évben megújult Dobronhegy régi temploma, az Ilona-kápolna, s úgy tudjuk, előkészítés alatt áll a milejszegi, páratlan szépségű Assisi Szent Ferenc római katolikus barokk templom felújítása is, amit 1792-ben építettek, s akkor Milejszegnek tíz filiás községe (plébániához tartozó lelkipásztori helye, fiókegyháza) volt.

A Balázsfai-hegy bejárata

A Dobronhegy tetején lévő Kandikón – ez Göcsej legmagasabb pontja – áll egy betontorony, amit földmérési céllal emeltek még 1975-ben, de ennek közeléből alig lehet rálátni a tájra, mert magasra nőttek a fák, meg kertek is húzódnak kerítéssel az út mentén. A kilátóra hosszú évek óta nem lehet felmenni...

Szép házak a Balázsfai utca elején

A dobronhegyi völgyre való igazi rálátás a balázsfai hegytetőről lehetséges, amely két önkormányzat, a milejszegi és a dobronhegyi tulajdonában van. A Dobronhegyet ketté szelő út aljáról, a hegytetőn látni egy szép új házat, mellette kettős kereszttel. Sokan ezt veszik célba, amikor szeretnének szétnézni a környéken. Amikor felérünk a tetőre, a Milejszegre vezető úton, egy elágazásnál kis tábla jelzi: Balázsfai út. Ahogy ezen az aszfaltcsíkon elindulunk, fokozatosan tárul elénk a dobronhegyi völgy páratlanul gyönyörű látványa. A hegy bejáratánál beton pilléreken két hatalmas faragott oszlop áll őrt. Ez lenne a hegykapu. A fa oszlopokon szőlőinda csavarodik felfele, kékre festett fürtökkel, s az egyik oszlopba egy címert is vésett alkotója, amibe a BALÁSFA felirat került, „s”-el írva, mert errefelé, az ősöktől megirigyelve, így mondják a hegy nevét.

Kandikó tető, a földmérő toronnyal, a ránéző feszülettel

A hegykapu oszlopait elhagyva újabb mesés tájat pillantunk meg. Innét ugyanis nemcsak a dobronhegyi völgyet látni, hanem a másik oldalon, egészen az egerszegi dombokig, de még azon túlra is visz a szem. A Balázsfai-hegy gerincének elején műút vezet, s a bejárat közelében mutatós lakóházak épültek, külföldiek is vásároltak maguknak erre ingatlant. A hegyen bevezették a vizet. Tábla hirdeti: „Üdvözöljük a jószándékú embereket Balázsfán! Figyelmeztetjük a rossz szándékkal érkezőket, hogy polgárőrség által őrzött, kamerával megfigyelt, elektromos védelemmel ellátott övezet következik!”

Fonyadt Róbert

A milejszegi polgármestertől, Fonyadt Róberttől megtudjuk, hogy a hegyi kápolnát vagy nyolcvan éve építették, idővel romossá vált. Sikerült 2008-ban pályázati segítséggel, az egyházmegye támogatásával, a hegyi gazdák adományaiból felújítani az épületet.

Ahogy az úton a dobronhegyi irányba fordulunk, elénk magasodik a hatalmas kettős kereszt. A kereszttől, s az alatta húzódó épülettől tényleg lélegzetelállítóan nyílik ki a táj. A szó szoros értelmében a lábunk alatt nyúlik el a dobronhegyi völgy. De belátni a Zala medencébe és Ausztria irányában sem ütközik akadályba a tekintet.

Hordókból készült a balázsfai gőzös

Balázsfa nemcsak a dobronhegyieké, hanem a babosdöbréteieké és a milejszegieké is. Az oszlopokat is döbrétei ember, Rabi Attila faragta. A gond nemcsak azzal van, hogy sok pincét elhagytak már, hanem azzal is, hogy a hegyi gazdák egyre inkább elöregednek, s csak kevés fiatal lép az örökükbe. Ezért is fontos, hogy jöjjenek mások, mint például Sümegi László, aki közösségi célokra is használható házat épített a kettős kereszt mellé, s ahol számos rendezvény volt már eddig is a Göcseji Dombérozó programjában, s más alkalmakkor is.

A balázsfai kápolna

Fonyadt Róbert azt mondja: – Örülünk annak, hogy másokat is vonz a mi vidékünk. Milejszegen évek óta azon is gondolkoztunk, hogy a Dobronhegyi tetőről, illetve a Balázsfai-hegyről egyedi turistajelzésekkel kialakítunk egy túraútvonalat Milejszegre, hogy behozzuk a faluba is a tetőn megálló turistákat, de ebben ennél nem jutottak előbbre. Aztán egy kerékpáros pihenőt is szükséges volna létesíteni a dobronhegyi tetőn ott, ahonnét közvetlenül jó kilátás nyílik a völgyre, mert az út széle erre nem alkalmas, sőt, balesetveszélyes is a nagy lejtők miatt.

A másik oldal, a Pálosfai-patak völgye, Babosdöbréte a távoli tévétoronnyal

Nagy eredmény, hogy a közelmúltban felújították a Dobronhegyen átvezető utat, így biztonságosabbá vált közlekedni a nagy lejtésű szerpentinen.

– Dobronhegy nagyon új falu, a 19. század második felében szakadt ki Milejszegből – pontosítja a közigazgatási viszonyokat Sümegi László, aki a tetőn az új nagy házat építette, s a kettős keresztet állította. A földmérő torony körüli földeket is ők művelik, de a torony kezelői joga az államé.

Sümegi László

– Volt egy kedvező időszak, amikor lehetőség nyílt volna a beton torony köré fa kilátót építeni, ennek a terve is elkészült, de a költségek úgy alakultak, hogy ezt nem szabadott megépíteni. A torony teljesen elhagyottan áll. Írtam a földhivatalnak, hogy biztonságossá kellene tenni a torony zárhatóságát, mert az ajtót felfeszítették, de nem történt semmi, sőt mostanra az ajtót el is lopták. A toronnyal sok mindent lehetne csinálni úgy, hogy a földméréshez szükséges képességei megmaradjanak, ez akarat kérdése. Ha ezt az illetékesek és az itt élők nagyon akarnák, lehetne pénzt is szerezni hozzá, mert egy jó kilátó turisztikailag feldobja a térséget. Ez a hely vitathatatlanul Göcsej legszebb domborulata, s én is nagyon szeretném, ha egy kilátó egyszer megvalósulna – mondja László, majd elmeséli, hogy anyai ágon ő tősgyökeresnek számít Dobronhegyen, a fia, aki örököli a hegyet, már a családjuk ötödik generációja. Szól arról is, hogy szívügye a környék fejlesztése, a még megmenthető értékek megóvása. A birtokuk közelében megvett és felújított egy olyan boronapincét, amely rajta volt az 1854-es katonai térképen. Amikor Becsvölgye és Milejszeg megalapította a Göcseji Dombérozót, ehhez ők csatlakoztak először, harmadikként.

Egy szép új terasz

– Balázsfáról, a hegykapu közelében észak-keleti irányban ellátni a Somlóig, s az onnét nyíló völgy Babosdöbréte felé legalább olyan szép, mint amilyent a Kandikótól belátni. A milejszegi, babosdöbrétei, dobronhegyi gazdák szeretik a hegyüket, van egy tizenöt fős mag, akikkel összetartunk. A mostani Dombérozóra már mindenki adott 3-3 liter bort, amiből saját nedűt készítettünk, hogy legyen házi borunk is. Legfontosabb ünnepünk pünkösdkor a hegyi búcsú, amelyre több mint százan eljönnek, olyan elszármazottak is, akiknek már nincs itt szőlőjük. Mindenkit szeretettel várunk most is erre az ünnepünkre – hív Sümegi László.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!