Miénk itt a tér

2023.12.05. 20:00

Mikulás virgács nélkül

Egy időre Télapóra „keresztelték”, de azért a fehér szakálla, a piros köpenye és a „mindenjóval” teli puttonya megmaradt nekünk „hívőknek”, akik tudtuk, hogy igenis létezik, és reggelre tele lesz a cipőnk, csizmánk édességgel, és amit kértünk tőle. Természetesen csak akkor, ha jók voltunk egész évben. Hát persze, hogy jók voltunk. És megjött a Mikulás.

Nagy Betti

A Mikulás meglátogatta a zalaegerszegi óvodásokat is 1983 december 6

Az áruházi Mikulásokhoz alig lehetett odaférni, de ha végre a sor elejére kerültél, akkor is csak egy szem savanyúcukrot kaptál, jobb esetben egy szaloncukrot. De voltak a munkahelyi, vállalati Télapók… Jó, jó el kellett szavalni, vagy énekelni neki valamit, de aztán ennek a műsorszámnak egy Mikulás-csomag volt a jutalma, amely - hála a szakszervezetnek – bőséges volt. A Zalai Hírlap archívumából fotógalériával idézzük fel a régi Mikulás-ünnepeket.

A rossz gyerekekre is gondolt az Erdei Termékeket Feldolgozó és Értékesítő Vállalat miklósfai üzeme: „Végy hét szál nyírvesszőt és egy metszőollót, nyesd le a csokor tetejét, igazítsd egyformára a szárat, ügyelj rá, hogy 60 centiméternél hosszabb egy se legyen, kösd össze gumikarikával, s máris kész a virgács! Méghozzá misefai módra. Ugye nem is olyan bonyolult? Nos, így fest a technológia folyamata a megyei egyik különleges munkahelyén, a misefai virgácsüzemben. Virgácsüzem… Málladozó vakolatú, gyomos kertű öreg kastély. A képzelet már a kapuban meglódul. Az embert valami meglegyinti a gyerekkorából, piros Télapó-ünnepek és virgácsot suhogtató, álarcos krampuszok támadnak fel az emlékeiből. (…) – Július 1-e óta, az üzem megalakulásától hetvenezer virgácsot készítettünk – mondja Horváth Jánosné, az otthonkás, köpenyes, kendős asszonyok brigádvezetője. (…) – Hol az arany és hol a szaloncukor a virgácsról? – Az már nem a mi dolgunk, a virgácsokat a gutorföldi tsz aranyozza be. Feldíszítés után a zalai virágácsok az NSZK-ba indulnak.” (Zalai Hírlap, 1976. október 9-e tudósításából részlet.)

Nahát, most már tudom, hogy miért nem jutott nekem virgács a kipucolt cipőmbe!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában