Frissen Zalából

2021.10.10. 07:00

Őszi színek és formák a lakásban, akár fonalakból is

Óhatatlanul belopózott már mindennapjainkba a színes, melankolikus évszak, az ősz. A természet megihleti a kézügyességgel rendelkezőket, így ilyenkor a szemet gyönyörködtető őszi díszek, dekorációk készülhetnek nemcsak filcből, fából, hanem fonálból is.

Mozsár Eszter

Népszerű a pólófonalas horgolás, ez a makk búzaszemmintával készült

Fotó: Shutterstock

A kézimunka-magazinok, online oldalak bőven ontják az aktuális ötleteket, a közösségi csoportokban egyre többen osztják meg kötött vagy horgolt díszeiket. Bevallom, én még nem próbáltam, de biztosan jó mulatság azokkal el­bíbelődni.

Pillanatok alatt elkészül a kitömött dísztök
Fotó: Shutterstock

Nem csak advent, karácsony vagy éppen húsvét idején dobhatjuk fel némi dekorációval a lakást, a bejárati ajtónkat. Sokunknak akad egy-két szabad órája, ami alatt pikk-pakk megvannak a lakás legújabb díszei. Akinek van kertje, az nyugodtan üljön ki az őszi napsütésben kötögetni. A dekorálásban segíthetjük gyermekünk óvodáját, iskoláját, az intézmények biztosan örülnek a szülői felajánlásoknak.

A gombolyagkedvelőknek jó hír, hogy kötve vagy horgolva hamar elkészülnek a ­tölgyerdők termései, a makkok és az azokhoz jól passzoló levelek. Novemberhez közeledve a kisebb-nagyobb horgolt, kötött dísztökök ugyancsak szépen kellethetik magukat a szobában, konyhában. Az évszak nem marad adósa senkinek, óriási a színkavalkád odakint. A fonalak választéka mintha ezt utánozná, eszerint bővül, így könnyen beszerezhető a sárga, narancs, barna, zöld és piros megannyi árnyalata. Az egyszínűeken kívül a kereskedésekben ugyancsak könnyű hozzájutni a színátmenetes alapanyagokhoz, így érdemes tarka levelekkel próbálkozni.

Népszerű a pólófonalas horgolás, ez a makk búzaszemmintával készült
Fotó: Shutterstock

A lakásdíszek elkészítéséhez ajánlott a nagyobb méretű horgoló- vagy kötőtű, de aki az apró, kicsi mintát szereti, az választhatja a kisebbet. Jó szolgálatot tesznek ilyenkor a megmaradt gombolyagok, a maradékokból csodás kézműves remekek születnek. A kisebb méretű őszi levelek feldobhatják a horgolt női táskát, a hátizsákot vagy a pulóvert, de természetesen önmagukban ugyanúgy jól mutatnak. Ha többszínű és -fajta faleveleket készítünk, akkor azokat egymásba fűzhetjük, tálkába helyezhetjük.

Mintákat könnyen találunk a neten, a megszokott technikák mellett az utóbbi években egyre divatosabbak az úgynevezett pólófonalból készült tartók, táskák és ter­mészetesen az őszi díszek. A pólófonal valamivel vastagabb az átlagos pulóverfonalnál, ám könnyen elsajátítható a technika, s egészen mutatós tökök, levelek készülhetnek belőle.

Választhatunk natúr fonalakat is
Fotó: Shutterstock

A dekorációk egyébként ugyanúgy készülnek, mint az úgynevezett amigurumik, azaz horgolt játékfigurák. Csak most nem mesefigurák és kis kedvencek kelnek életre, hanem színes őszi termények és növények.

Egyszóval, elő a gombo­lyagokkal, kötő- és horgoló­tűkkel, némi tömőanyaggal, ollóval és irány a lakás valamelyik hangulatos zuga az alkotáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!