Megdöbbentő sztori

2024.05.08. 11:51

Valós történet: az európai történelem egyik legnagyobb csalásáról szól ez az új sorozat

Az évszázad csalása – ez a címe annak a tizenkét részes sorozatnak, amely megmutatja, mi történik akkor, ha a kaszinókapitalizmus frontálisan ütközik a politikával, és amikor az emberi szenvedélyek messze túlmutatnak az egyszerű kapzsiságon. A megdöbbentően szövevényes és nem mellesleg valós történetet bemutató produkciót a CANAL+ jegyzi, és hazánkban a Direct Now alkalmazásában és a Direct One tévécsatornán lesz látható.

MW

Megdöbbentő, de igaz történetet dolgoz fel Az évszázad csalása című tizenkét részes produkció

Forrás: Canal+

Az európai történelem egyik legmegdöbbentőbb gazdasági csalásának igaz történetét dolgozza fel a széria, amely végigvezet azon az időszakon, amikor két nehéz sorsú, kisstílű bűnöző (Fitous és Bouli) és egy gazdag, az apósának megfelelni akaró kereskedő (Jerome Attias) szövetkezett 2008–2009 környékén azért, hogy pénzt játsszon ki az Európai Unió Overgreen nevű új szén-dioxid-kvótapiacáról – írja ajánlójában a Magyar Nemzet.

Az évszázad csalása
Az évszázad csalása, jelenetfotó
Fotó: Canal+

Fedőcégek és offshore számlák bonyolult hálózatát hozták létre, hogy szén-dioxid-kibocsátási kvótákat adjanak-vegyenek külföldön és az európai piacon, óvatos becslések szerint is legalább egymilliárd eurót keresve. Miután a francia hatóságok rájöttek a Párizstól Tel-Avivig nyúló csalásra, az egész világot átszelve üldözték a bandát, míg végül 2009 júniusában sikerült felgöngyölíteniük az ügyet, ami 2016 májusában összesen tizenkét ember bíróság elé állításához vezetett. 

A banda két tagját nyolc év börtönbüntetésre ítélték és 283 millió euró kártérítés megfizetésére kötelezték. Harmadik társukat a gyanú szerint ők ölték meg 2010-ben. 

A nyomozás még mindig nem zárult le, és a példátlan eset után Franciaországban és az EU-ban is úgy módosították a jogszabályokat, hogy hasonló visszaélések ne fordulhassanak elő. A szén-dioxid-kvótakereskedelem mára az európai klímapolitika sikertörténetévé vált, amely elérte, hogy az EU ipari és energetikai kibocsátásai a felére csökkenjenek 2005 óta.

Bart István klímapolitikai szakértő szerint ez azonban nem volt mindig így, a rendszernek számos gyermekbetegsége volt. Az egyik legsúlyosabb hiba, amit a rendszer megalkotói elkövettek, az az volt, hogy nem figyeltek a kvótakereskedelem adójogi szabályozására. 

Ez oda vezetett, hogy akaratlanul, de létrehozták egy régóta ismert áfacsalási trükk ideális alanyát: a virtuális terméket, amelyet könnyedén – egy gombnyomással – lehetett egyik tagállamból a másikba szállítani és ezáltal több milliárdos kárt okozni.

 

Műfaji sokszínűség volt a rendezői vízió

Az évszázad csalása a több mint tíz mozifilmet és kisfilmet jegyző rendező első televíziós alkotása. Xavier Giannoli úgy véli, 

a sorozat egyszerre krimi, pénzügyi nyomozás, környezetvédelmi vita, spirituális útkeresés, olyan egymásba átvezető jelenetekkel, amelyek egyik helyszínről a másikra repítenek át: elegáns párizsi negyedekből a New York-i tőzsdére, a manilai kaszinókba, kormányzati hivatalokba és lepukkant maffiabárokba.

– A dekadencia, a csalás és a szerencse mind kiváló téma egy rendező számára, de úgy gondoltam, egy ilyen történet még érdekesebb, ha megjelennek a jó és a rossz kérdésein töprengő, elhivatottan a bűnt üldöző karakterek. 

Ezt a feszültséget abban a különleges, már-már megszállott kapcsolatban jelenítem meg, amely a nyomozó, Simon Weynachter és a banda egyik tagja, Jérôme Attias között alakul ki. 

Tulajdonképpen egy helyzetjelentést akartam forgatni a mai világról és a benne rejlő ellentmondásokról – nyilatkozta az alkotó a Direct One kínálatában is megjelenő alkotásról. 

Milliárdok tűnnek el a környezetszennyezés elleni harc támogatására megalkotott karbonkvóta piacán
Forrás: Canal+

Elismert színészek a szereplők között

A fehérgalléros bűnözés elleni küzdelemre szakosodott nyomozót a kétszeres César-díjas Vincent Lindon alakítja, míg a gazdag aranyifjút a szintén César-díjas Niels Schneider. Kettejük kapcsolata különbözőségeiktől és hasonlóságaiktól válik drámaivá és képes megjeleníteni a rendező által is említett feszültséget. 

A szériában jól kirajzolódik a tisztességes és lelkiismeretes nyomozó, a szén-dioxid-kibocsátásért felelős osztály alapítója – aki hányattatott magánélete elől menekül mániákusan a munkájába – és az adrenalinfüggő, gazdag kereskedő macska-egér harca, amelyben a gyerekeik iránti szeretet az egyetlen közös nyugvópont. 

A két színész kiváló alakításának köszönhetően a sorozat minden epizódja izgalmas és magával ragadó, amellett, hogy sajátos, eredeti színt ad az egészhez a tény, hogy megtörtént eseményekről szól.

Az évszázad csalása május 13-tól a Direct Now alkalmazásban bárhol és bármikor streamelhető, míg a hagyományos televíziózás szerelmesei számára a Direct One tévécsatornán május 16-tól is megtekinthető.

A film francia nyelvű előzetesét itt láhatja:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!