Belföld

2010.02.20. 16:35

Mesterházy Attila: utánam srácok! - Kampánynyitó az MSZP-nél

Készen állok, hogy végigmenjek az úton, megvan bennem ehhez az erő, induljuk együtt, utánam srácok! - mondta Mesterházy Attila az MSZP szombati budapesti kampánynyitóján, ahol bemutatta a párt kormányprogramját; a miniszterelnök-jelölt szerint nemzeti modernizációra van szükség.

MTI/AP

A szocialista kormányfőjelöltnek, aki a feleségével érkezett a budapesti SYMA-csarnokba, állva tapsoltak a résztvevők, miközben az MSZP új kampánydala szólt. Mesterházy Attila kiemelte: közösen meg lehet valósítani a rendszerváltás álmát. "Új jelölt vagyok, új világképpel".  Hozzátette: arra tette fel az életét, hogy beváltsa a rendszerváltás álmát, ettől függ gyermekei sorsa, jövője is, s ennél nem kell nagyobb motiváció.

Megvan bennem az a bátorság, erő, ami ahhoz kell, hogy szakítsak a múlt hibáival - hangsúlyozta. Az ajánlott új irányról azt mondta, hogy az fellendüléshez vezet, visszaállítja a közbizalmat, megszüntetni a félelem légkörét.

Mesterházy Attila szerint az út, amit ajánl, a jövőről szól, a jövőbe vezet, a haladást választja a visszafordulás helyett. Ez az út fenntartja a gazdaság növekedését, emeli az életszínvonalat, biztonságot nyújt a nyugdíjasoknak, a rászorulóknak és a munkából élő embereknek egyaránt.

Úgy fogalmazott: szembe akar menni azzal a három válsággal, ami most Magyarországon érezhető. A gazdasági világválsággal, a politikai és a demokratikus válsággal.

A világgazdasági válság ledöntött több tabut: a piac mindenhatóságába vetett hitet, a fogyasztás mértéktelen ösztönzését, a profit korlátlan hajhászását - szögezte le azzal, hogy megbukott a neoliberális gazdaságpolitika, ezért jövőben még nagyobb szükség lesz a baloldali eszmékre, értékekre.

Szavai szerint az MSZP a világgazdasági válság kapcsán helyes és tisztességes döntést hozott. A nehéz feladatokat felvállalni igazi "nemzetmentő" feladat volt, hiszen tudták, hogy nagyon sokan a szocialistákat fogják vádolni, mert áldozatvállalásra kényszerítik az országot. A már látható eredményeket megköszönte az embereknek, az MSZP-nek, a szocialista frakciónak és külön kiemelte Bajnai Gordon kormányfőt, akit megtapsoltak a teremben ülők.

Véleménye szerint a magyar baloldal feladata a következő 20 évben, hogy bontsa le a belső határokat az emberek között, ahogyan 20 évvel ezelőtt Horn Gyula és Németh Miklós nemzedéke tette ezt vasfüggönnyel. Elismerte: sokat kiábrándultak a baloldalból, de ma Magyarországon egy politikai közösség van, amely valódi politikai otthont adhat azoknak, akiknek fontos a jogállam, a szabadság, a baloldali és liberális érték.
 
Mi vagyunk azok, akik erővel ki fogunk tudni állni ezek mellett az értékek mellett - emelte ki azzal, hogy április 11-én minden magyar embernek döntést kell hoznia, hogy milyen világban szeretne élni: olyanban, ahol félni kell, vagy olyanan, amelyben nyugodtak a hétköznapok.

Mesterházy Attila hangsúlyozta: aki távol marad a választásoktól, az a szélsőjobboldalra szavaz. Elmondta: az MSZP programja konkrét, reális, megvalósítható; nemzeti modernizációra van szükség.

A világválság lezárt egy korszakot, a "mérföldkő" után ki kell jelölni Magyarország helyét a válság utáni világban. Ehhez pedig nemzeti modernizációra van szükség, amelynek az élet minden területére ki kell terjednie; céljai több ciklusoson átívelnek - mondta.

Hozzáfűzte: a nemzeti modernizáció az egész nemzet közös vállalkozása kell, hogy legyen, ezért közmegegyezésre kell jutni. A kormányfőjelölt bemutatta az MSZP most elkészült 50 oldalas kormányprogramját, amely a foglalkoztatás, az oktatás, a szociális ügyek, az egészségügy, a vidékfejlesztés, a gazdaság és állam szerepe kapcsán tartalmazza a vállalásokat. A program címe: Nemzeti modernizáció, összetartó közösség - Ajánlat a demokratikus oldal programjához.
 
Mesterházy Attila leszögezte: itt az idő, hogy végre Orbán Viktor és a Fidesz is csatlakozzon az MSZP-hez a szélsőségek elleni küzdelemben. A szocialista miniszterelnök-jelölt a Fidesz kampányszlogenjét használva hozzátette: ebben az ügyben őszinte beszédre, egyenes mondatokra van szükség, és abba kell hagyni a mellébeszélést
 
Kiemelte: az MSZP megvédi demokráciát, a jogállamot, az emberi méltóságot, és kiáll azok mellett, akiket faji, etnikai vagy politikai diszkrimináció ér. Hozzátette: fellépnek minden gyűlöletet terjesztő megnyilvánulás ellen, és megvédik a magánélet szentségét is. "A dübörgő bakancsokkal csak az álmainkat taposhatjuk el" - fogalmazott.

Ahhoz, hogy a rendszerváltás álmát be lehessen váltani, olyan politikusokra van szükség, akik a nemzetet akarják szolgálni, nem uralkodni akarnak rajta, és akik fontosabbnak tartják az ország érdekeit, mint a politikai zsákmányszerzést - húzta alá.

Mint mondta, a magyar politikai életnek abba kell hagynia azt a hagyományát, hogy miként tudja a másikat "megtizedelni, megalázni, levadászni". Külön szólt a korrupcióról, kiemelve: ez végig kísérte az újkori Magyarország történetét, nem egy, négy, vagy nyolc éve kezdődött; minden kormány érintett, függetlenül attól, hogy helyi, vagy országos szintről van szó. Leszögezte: a korrupcióval le kell számolni.

Hangsúlyozta: azokból az esetekből, amelyek az elmúlt 20 évben történtek, minden politikusnak tanulnia kell. "Mi egészen biztosan meg fogjuk tanulni a leckét." Ezt azzal indokolta, hogy az MSZP-nek nagyon sok kárt okoztak ezek a botrányok, sokan fordultak el tőlük.

A kormányfőjelölt úgy fogalmazott: új vezetőkre van szükségünk, akik képesek és akarnak szakítani a múlt kétes hagyományaival, akik ki merik mondani az igazságot, és fel merik vállalni a változás szükségességét.

OLDALTÖRÉS: MDF: az MSZP hullámvasút-politikát játszik az országgal

 

 

 

 MDF: az MSZP hullámvasút-politikát játszik az országgal

Az MDF szerint a szocialisták hullámvasút-politikát játszanak az országgal, és továbbra is felelőtlenül ígérgetnek. Kerék-Bárczy Szabolcs szóvivő szerint az elmúlt nyolc év MSZP-politikájához képest Mesterházy Attila kormányfőjelölt sem hoz semmi változást.

Az MDF szóvivője az MSZP szombati kampánynyitójára reagálva az MTI-nek azt mondta: a szocialisták, ahogy a korábbi választások előtt is tették, ígérgetnek. Ezzel összefüggésben arra mutatott rá, hogy az MSZP 2002-ben a megvalósított ígéretekkel, a 100 napos programmal "csőd közeli helyzetet idézett elő", más ígéreteit azonban sutba dobta és nem valósította meg. Kerék-Bárczy Szabolcs szerint most ugyanezt ismétli meg az MSZP és Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt.
 
Az MDF-szóvivő arra mutatott rá: nyolc év kormányzás áll már a szocialisták mögött, mégis úgy tesznek, mintha nem ők kormányoztak volna, nem ők lettek volna többségben az elmúlt két ciklusban. Hozzátette: a szocialisták valódi reformokat nyolc év kormányzás alatt nem voltak képesek még elindítani sem, nemhogy végrehajtani.

Kerék-Bárczy Szabolcs szerint ma semmilyen változást nem lehet látni az MSZP és a kormányfőjelölt politikájában; továbbra is olyan ígéreteket tesznek, amelyek megvalósításával csődöt idéznének elő.

 

OLDALTÖRÉS: KDNP: a szocialisták úgy tesznek, mintha nem ők kormányoztak volna nyolc évig


KDNP: a szocialisták úgy tesznek, mintha nem ők kormányoztak volna nyolc évig


KDNP: a szocialisták úgy tesznek, mintha nem ők kormányoztak volna nyolc évig


KDNP: a szocialisták úgy tesznek, mintha nem ők kormányoztak volna nyolc évig

A szocialisták úgy tesznek, mintha nem ők kormányoztak volna nyolc évig, és nem ők taszították volna a magyar népet a jelenlegi kilátástalan helyzetbe - reagált Halász Zsuzsa, a Kereszténydemokrata Néppárt szóvivője a szocialisták szombati kampánynyitó rendezvényére az MTI-nek.

A szóvivő azt mondta, hogy ha Mesterházy Attilában valóban meglenne a bátorság és az erő, hogy szakítson a múlt hibáival, akkor "soha nem vállalta volna a Magyar Szocialista Munkáspárt utódszervezetének, az MSZP-nek a miniszterelnök-jelöltségét".
 
Mesterházy Attila, a szocialista párt szombati rendezvényén úgy fogalmazott: megvan bennem az a bátorság, erő, ami ahhoz kell, hogy szakítsak a múlt hibáival. A kormányfőjelölt szerint az út, amit ajánl, a jövőről szól, a jövőbe vezet, a haladást választja a visszafordulás helyett. Ez az út fenntartja a gazdaság növekedését, emeli az életszínvonalat, biztonságot nyújt a nyugdíjasoknak, a rászorulóknak és a munkából élő embereknek egyaránt.



Választás 2010  - Lapozzá át vonatkozó dossziénkat!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!